DODGE RAM FORUM banner

Opona zapasowa Czarna obręcz

4.7K views 31 replies 14 participants last post by  Explorer Rob  
#1 ·
Byłem pod ciężarówką i zauważyłem, że moje koło zapasowe ma czarne felgi. Czy to normalne? Myślałem, że kosztują więcej. Może to było wszystko, co mieli pod ręką, kiedy składali ciężarówkę? Jeśli kiedykolwiek będę musiał go użyć, nikt nie pomyli, które koło miało przebicie.

#3 ·
To nie tylko czarna felga?

#4 ·
Mój ma czarną stalową felgę. Miał na sobie dojazdówkę. Powiedziałem: "No cóż...wtf...to gówno nie zadziała z niektórymi rzeczami, w które się pakuję. Jeśli złapię gumę 38 mil od autostrady na szlaku dla jeleni...to jestem w dupie, jeśli mam tylko dojazdówkę pod ciężarówką. Chodzi mi o to, kto wkłada dojazdówkę pod pickupa za 60 000 dolarów?" Więc poszedłem do mojego lokalnego wulkanizatora, gdzie założyłem PRAWDZIWĄ oponę na tę felgę. Nawiasem mówiąc, felga nadaje się do użytku z prawdziwą oponą, w przeciwieństwie do większości dojazdówek.

#5 ·
Mój ma czarną stalową felgę. Miał na niej dojazdówkę. Powiedziałem: "Cóż...wtf...to gówno nie zadziała z niektórymi rzeczami, w które się pakuję. Jeśli złapię gumę 38 mil od autostrady na szlaku dla jeleni... jestem w dupie, jeśli mam tylko dojazdówkę pod ciężarówką. Chodzi mi o to, kto wkłada dojazdówkę pod pickupa za 60 000 dolarów?"

Więc poszedłem do mojego lokalnego gościa od opon, gdzie założyłem PRAWDZIWĄ oponę na tę felgę. Nawiasem mówiąc, felga nadaje się do użytku z prawdziwą oponą, w przeciwieństwie do większości dojazdówek.
Jeśli więc dostanę nowe opony w standardowym rozmiarze fabrycznym, powinienem móc zamontować jedną na feldze zapasowej? I dobrze pasuje pod skrzynię ładunkową ciężarówki? To dla mnie nowość... byłoby bardzo korzystne. Chociaż mam AAA...

#11 ·
GTyankee, tak, oszczędności. Większość modeli otrzymuje tymczasowe koło zapasowe. Mój Longhorn przyszedł z dokładnie tym samym 275 60R20 Goodyear Wrangler SRA, które było na pozostałych 4 rogach. Wyobrażam sobie, że Limited też tak ma. Jedyną rzeczą, której nie miał, był TPMS, mimo że instrukcja obsługi mówi, że niektóre opony zapasowe mogą być w niego wyposażone i potrzeba krótkiej jazdy, aby system rozpoznał koło zapasowe. Jedyny raz, kiedy miałem założone koło zapasowe, to 100-milowa jazda do domu z gór i kiedy wróciłem do domu, nadal nie odczytywał ciśnienia w kole zapasowym. Użyłem tego, aby oprzeć moją konkluzję, że koło zapasowe go nie miało. Uważam, że jest to nieodpowiedzialne ze strony producenta pojazdu 4x4, który może być używany w terenie, aby dołączał tymczasowe koło zapasowe, a nawet gorzej, gdy ma ono mniejszą średnicę niż reszta opon. Ford zrobił to samo w moim Explorerze. Miał opony 255 70R16 Wilderness AT, ale miał tymczasowe koło zapasowe 225 70R15. Jednym z wymagań klubu 4x4, z którym jeździłem, było to, że opona zapasowa musi być oponą pełnowymiarową, a nie tymczasową.

#13 ·
Mój był dzisiaj na podnośniku, więc miałem okazję sprawdzić. Mam czarną stalową felgę z tymczasową oponą.
Do tej pory widziałem tylko Longhorn, Limited z pełnowymiarowym kołem zapasowym. Możliwe, że Outdoorsman jest dostarczany z pełnowymiarowym kołem zapasowym, ponieważ są one dostarczane z oponami terenowymi klasy E, więc byłoby nieodpowiedzialne, aby były dostarczane z tymczasowym kołem zapasowym.

#14 ·
"Jeśli tymczasowe/kompaktowe koło zapasowe jest używane w pozycji koła napędzanego, wszelkie różnice w obrotach opony na milę wymagają ciągłej kompensacji układu napędowego pojazdu, co zwiększa temperaturę, zużycie i możliwość awarii. Dotyczy to szczególnie pojazdów z napędem na cztery koła i na wszystkie koła, a także każdego pojazdu wyposażonego w mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu."

#15 ·
Tymczasowe koło zapasowe? "Jeśli tymczasowe/kompaktowe koło zapasowe jest używane w pozycji koła napędzanego, wszelkie różnice w obrotach opony na milę wymagają ciągłej kompensacji układu napędowego pojazdu, co zwiększa temperaturę, zużycie i możliwość awarii. Dotyczy to szczególnie pojazdów z napędem na cztery koła i na wszystkie koła, a także każdego pojazdu wyposażonego w mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu." http://www.tirerack.com/tires/tiretech/techpage.jsp?techid=237
Tak, jeśli tylna opona kiedykolwiek się zepsuje, to założę koło zapasowe z przodu, a dobrą oponę z przodu z tyłu, żeby mój LSD nie padł przedwcześnie

#16 ·
U mnie tak samo, instrukcja obsługi mojego Explorera mówiła, żeby zrobić to samo w przypadku przebicia opony, zamontować koło zapasowe tylko z przodu. Miało to związek zarówno ze skrzynią rozdzielczą Borg-Warner Control Trac, jak i z mechanizmem różnicowym o ograniczonym poślizgu. Nigdy nie zawracałem sobie głowy sprawdzaniem, czy Ram stawia takie same wymagania, ponieważ mój samochód miał pełnowymiarowe koło zapasowe.

#17 ·
Nie pamiętam, żeby było to w instrukcji, ale wiem, że skrzynia rozdzielcza 44-44 została opracowana jako wspólne przedsięwzięcie z Fordem, Dodge'em i Borg-Warnerem. Nie jestem pewien, czy to była ta sama skrzynia rozdzielcza.

#20 ·
Teraz mnie zaintrygowałeś. Wiem, że moja felga jest czarna, będę musiał pod nią zajrzeć i sprawdzić, czy jest na niej napisane "temporary".

#22 ·
Mój jest tymczasowy

#25 ·
Myślę, że czytałem, że 34 lub 34,5 to w przybliżeniu maksymalna średnica, która się zmieści

#27 ·
To jest drążek Panharda, który jest tak naprawdę ważniejszy

#31 ·
W końcu zabrałem się za oglądanie mojego. Ma czarną obręcz, ale jest to pełnowymiarowe koło zapasowe i nie ma na nim napisu "tymczasowe". Pasuje do moich standardowych opon GY wrangler silent armor.:smileup:

#32 ·
Doszedłem do wniosku, że Outdoorsman jest również dostarczany z pełnowymiarowym kołem zapasowym, ponieważ jest wymieniony na stronie internetowej RAM jako w zestawie. Ma to sens, ponieważ Outdoorsman jest wyposażony w opony Silent Armor o zakresie obciążenia E na rogach. Po co dołączać koło zapasowe, skoro jest wyposażony w prawdziwe opony do ciężarówek?